Wysłany: Nie Lis 08, 2009 7:02 pm Filologia koreańska
안녕하세요!
경훈입니다. 학생입니다. 그리고 한국어를 공부합니다. 만나서 반갑습니다! ^^
Witam wszystkich. Moje imię - Piotr. Uczeń 2. klasy liceum. Zainteresowania - Orient. Chciałbym studiować koreanistykę. To raczej nowy kierunek i niewiele wiadomości o nim znalazłem. Chyba najwięcej ciekawych tematów padło właśnie na tym forum. Też kojarzę już niektórych forumowiczów, np. Szkudlara.
Chciałbym się dowiedzieć jakie są wymagania na koreanistykę - zdać maturę rozszerzoną z angielskiego, polskiego... może 2. język obcy? Trudno jest się dostać? Jakie są warunki? No i gdzie najlepiej studiować - wiem, że chyba jest wydział w Poznaniu i Warszawie. Jakie wrażenia studentów?
Będę wdzięczny za KAŻDĄ informację. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
~~Piotr
Jeżeli chodzi o warunku przyjęcia na studia, to zapraszam na stronę UAM [czy też innego uniwersytetu, którym będziesz zainteresowany]. Wszystkie aktualne informacje znajdują się właśnie tam.
Jeszcze kilka lat temu do Poznania dostać się było stosunkowo łatwo, choć podobno z roku na rok robi się coraz trudniej.
Warunki do nauki wystarczają by języka się nauczyć. Obecnie na uniwersytecie znajduje się ok. 5 wykładowców z Korei. Dużym plusem jest również dość liczna wymiana studentów z Korei [obecnie ok. 10 studentów], z którymi można spotykać się, bawić, uczyć itp. Również nasi studenci, co semestr 10 osób, wyjechać mogą na wymianę do Seoulu.
Gdzie studiować? W Krakowie jest zawsze bardzo dużo studentów z Korei, ale kierunek utworzyli tam dopiero w tym roku. W Warszawie mają podobno bardzo dobry program, ale nabór jest co dwa lata. Poznań jest bardzo młodą filologią, więc stosunkowo łatwo się dostać.
_________________ Sky is the sky everywhere you go, people are people.
Hej!
Nasz kierunek to filologia koreanska-stawiamy na jezyk, natomiast w Wawie jest koreanistyka, gdzie skupiaja sie nad kultura, historia, itd. Co do Krakowa to sie nie orientuje. Kierunek caly czas sie rozwija, co roku przyjedzaja nowi koreanscy nauczyciele. Mamy tez wymiane, co jest szczegolnie wazne, jezeli studiuje sie jezyki obce. Z tego co slyszalam to UW niestety takowej nie oferuje.
Pozdro!
_________________ "Fiołki -
Jakże cenne
Na górskiej ścieżce." (Basho)
Hej!
Nasz kierunek to filologia koreanska-stawiamy na jezyk, natomiast w Wawie jest koreanistyka, gdzie skupiaja sie nad kultura, historia, itd. Co do Krakowa to sie nie orientuje. Kierunek caly czas sie rozwija, co roku przyjedzaja nowi koreanscy nauczyciele. Mamy tez wymiane, co jest szczegolnie wazne, jezeli studiuje sie jezyki obce. Z tego co slyszalam to UW niestety takowej nie oferuje.
Pozdro!
To pewnie marzenie ściętej głowy, ale czy... macie jakieś studia zaoczne / eksternistyczne ?
z tego co mi wiadomo (a co mozna zauwazyc na planach zajec i w regulaminie a takze na stronie IJ i IO) to zadne studia orientalne (a co za tym idzie takze japonistyka, sinologia, turkologia i koreanistyka) nie maja systemu zaocznego.
nauczyc sie jezyka orientalnego jest trudno w systemie dziennym, a co dopiero mowic o zaocznym, choc znam ludzi, ktorym sie to udalo -ale oni przyplacili to olbrzymia praca, czasem i pieniedzmi(nie pracowali w trakcie studiow) no i wyjechali na minimum rok na wlasna reke w "obce kraje"
zycze jednak powodzenia, szukaj dalej
wiesz: szukajcie a znajdziecie... kiedys
good luck!
varaus
Specjalność: kandyduję
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 11:05 pm
Ehh, żadnych informacji na temat progu maturalnego znaleźć nie mogę.
I w ogóle nie wiem jakie przedmioty trzeba zdawać na owy kierunek. Czy rozsz. polski jest wymagany tak samo jak na japonistyce?
Filologia koreańska należy do Wydziału Neofilologii. Informacje dotyczące przyjęcia na nią znajdują się więc w informatorze "Wydział Neofilologii" na stronie jedenastej.
Co do progu maturalnego, to zależy on od liczby kandydatów.
Pozdrawiam
varaus
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 3:42 pm
Qin Tian napisał/a:
Na oficjalnej stronie UAM w dziale dla kandydatów znajdują się informacje
Co do progu maturalnego, to zależy on od liczby kandydatów.
No dobra, ale jak to wyglądało np: w zeszłych latach?
Hmmm... czyli wystarczy, że będę zdawał np: rozsz. ang i rozsz. gepa i to wystarczy?
Za bilet oraz wyżywienie na miejscu musisz zapłacić samemu, więc nie zawsze są na nią chętni. A sama wymiana polega na uczestnictwie w intensywnym kursie nauki języka koreańskiego. Osobiście uważam, że każdy powinien wziąć w niej udział chociażby przez jeden semestr. Generalnie wrażenia bardzo pozytywne mam po niej
varaus
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 6:19 pm
Aaaa.... myślałem, że to stypendium - czyli, że uczelnia wszystko pokrywa...
W każdym bądź razie dziękuję za informacje i pozdrawiam!
(Nie)stety tak A na samych studiach najwiekszym wyzwaniem nie bedzie nauka j. koreanskiego, tylko (o dziwo ) j. angielskiego No chyba, ze jest sie na poziomie przynajmniej B+ CPE Powodzenia wszyskim kandydatom zycze ^^
_________________ 한자어 ( 漢字語 ) ...
Be nice to America or they'll bring democracy to your country...
Co tak straszysz tym angielskim... ja się nastawiłam na niewiadomoco, a potem okazało się, że jest luz.
Uczyć się trzeba i testów jest od groma, ale nie czuję, żebym angielskiego uczyła się więcej niż koreańskiego czy handzi.
Nie siejmy więc paniki... zwłaszcza że zmienił się system nauczania angielskiego, przynajmniej obecny już drugi rok miał inaczej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum